Wykonanie
Ciasto o uroczej nazwie "Użądlenie pszczoły" to coś dla miłośników połączenia kruchego ciasta i masy budyniowej.Tu dodatkowo jeszcze karmelizowanych
płatków migdałów.Nie jest to zupełne odwzorowanie oryginalnegoniemieckiego "Knuspriger Bienenstich",bo zamieniłam
ciasto drożdżowe na kruche,ale zostało to co najistotniejsze dla tego ciasta i jego nazwy- słodziutki jak
miód, chrupiący wierzch ciasta połączony z
waniliowym kremem.

Składniki: ( na formę o wym. 22 x 32cm )kruche ciasto:400 g
mąki tortowej250 g zimnego
masła2/3 szklanki
cukru pudru2
żółtka1 łyżka kwaśnej
śmietany1 łyżeczka
proszku do pieczeniakrem budyniowy: (można zastąpić ulubioną masą karpatkową)6
żółtek2 szklanki
mleka220 ml
śmietanki 30%150 g
cukru1 łyżeczka
cukru z prawdziwą
wanilią (można zastąpić
cukrem wanilinowym)1 pełna łyżka
mąki pszennej3 pełne łyżki
mąki ziemniaczanej220 g
masła w temp. pokojowejkarmelizowane
migdały:70 g
cukru pudru70 g
miodu70 g
śmietanki 30%100 g
masła200 g
płatków migdałów
Sposób wykonania:
Mąkę z
proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone w kostkę
masło,
cukier,
żółtka i
śmietanę. Wszystko siekać nożem, a następnie szybko zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na 2 części, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotować masę
migdałową.W garnuszku z grubym dnem umieścić
miód,
śmietankę,
cukier i
masło. Podgrzewać do połączenia składników. Dodać
płatki migdałów. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować razem ok. 1 minuty. Odstawić z palnika.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Cienko rozwałkować pierwszy kawałek ciasta. Wyłożyć nim spód formy. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 15 minut, aż ciasto ładnie się zezłoci.Drugi placek rozwałkować, wyłożyć nim dno formy, ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Podpiec 8 minut. Ciasto wyjąć, wyłożyć masę
migdałową i piec kolejne 10-15 minut. Gdyby wierzch
migdałowy za bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową.Przygotować krem:
Żółtka, obie
mąki i pól szklanki
mleka zmiksować. Pozostałe
mleko zagotować z
cukrem i
cukrem z
wanilią. Dodać
śmietankę, wymieszać i zagotować. Teraz dodać wcześniej przygotowane
żółtka z
mąkami. Wszystko energicznie mieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować około minuty. Powinien powstać aksamitny
budyń. Garnuszek z
budyniem przykryć i odstawić do całkowitego wystygnięcia.Miękkie
masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać
budyń.Masę budyniową wyłożyć na pierwszy placek ciasta. Równomiernie rozprowadzić. Przykryć plackiem z
migdłami. Docisnąć. Wstawić do lodówki, by masa stężała.Ciasto wyjąć z lodówki. Pokroić (łatwiej się kroi, gdy jest schłodzone) i odczekać, aż osiągnie temperaturę pokojową. Masa ma wtedy odpowiednią konsystencję i smak.Smacznego :)